Психотерапевт Елза Калоянова – Как да изберем психотерапевт

Добавен на 14.09.18
Сподели видеото

Да, хората се питат как да избера психотерапевт. Чувала съм: „Бях на среща един час с ваш колега и не ми помогна, дали не съм за психиатър?“ В България са представени почти всички школи, които са терапевтични в световен мащаб, има много информация в Интернет има Българска асоциация по психотерапевтика. Дайте си сметка от каво имате нужда първо! Четете каква терапия е вашата, поне да ви грабне. Слушайте кой ви е препоръчан, може човек от обкръжението ви да е ходил на терапия. Не е задължително това да е вашия терапевт. Имаме легалност вече в повече от школите. Има сайт, когато някой терапевт е член на такава организация. Името му е вече в членовете и в сайта. Питайте, проверявайте! Дори и да се обадите на някого и ваше право е да знаете с какви квалификации е терапевта, при когото ще отидете.  Какви методи и техники ползва?

Това от единия час, че сте били при колега и не ви е помогнал надали колегата ви е обещал, че ще реши вашите проблеми за един час. Така че още по телефона да уточните къде работи, колко време ще бъде първата среща и какво очаквате, ако имате такива очаквания, какво да се случи на първата ви среща с терапевта! Не е сериозно, ако някой ви обещае, че след първата среща ще бъдете окей, защото ние също се запознаваме с вас и вашата ситуация. Вие сте си майстори на своя живот, а не ние да сме по-добри от това, какво да направите вие. Не очаквайте съвети: „Направи така!“ … и всичко да е окей!

А дали сте за психиатър? Разликата между психотерапевт и психиатър? Психиатрите са лекари, които предписват и спират хапчета. Самоволно не се пие, защото на някого е помогнало това хапче и не се спират самоволно рязко хапчета защото вече сте добре! Има някои психиатри, които са психотерапевти също. Някои психотерапевти сме с образование психолози и не предписваме хапчета, но поне всички, които аз познавам психотерапевти работим в екип с психиатри. Ако сметнем, че вие имате нужда можем да ви изпратим: „Моля направете консултация с колегата психиатър!“ … и той ще предцени. Аз не казвам да спирате хапчетата си дори да работим заедно, дори някой да дойде вече пиещ хапчета, не си позволявам, не ми е работа и има кой да ви каже дали да взимате или да спирате хапчета.

Категории: Всички направления, Психотерапевт Етикет: , , , , ,