Д-р Алек Топов – Лазерна корекция на зрението

Добавен на 27.09.18
Сподели видеото

Офталмологията е една от дисциплините в медицината, в която най-много са навлезли  лазерите. Правят се лазерни процедури на очното дъно най-вече при диабетици. При вторична катаракта също ние с лазер отстраняваме вторичното перде. Това са най-безобидните лазери. От около 20 години масово се използва ексимерен лазер, който е за премахване на диоптри. Късогледство, далекогледство и астигматизъм.

Другия лазер, който влиза масово в употреба това е фемтосекунден лазер. Фемтосекунден лазер се използва, както за операции за намаляване на диоптрите, така вече от година и половина две масово навлиза в световен мащаб в хирургията на катаракта.

Идеята на всички тези лазерни процедури е да се намали риска. Не, че ние не можем да работим без тях, но високо технологичните машини с тях намаляваме риска от усложнения при пациентите. Ще ви дам пример. При рефрактивната хирургия едно от най-неприятните усложнения, което се е случвало до момента е когато кератона или засече или направи среза на роговицата не достатъчно добър. То тогава крайния резултат от една хирургия за премахване на диоптрите може да бъде безуспешна. Когато се прави с лазер, този риск е сведен до минимум. Това е идеята за тези лазери. Да процедурите са значително по-скъпи. В България, както знаете здравната каса почти не покрива нищо от тези високо технологични процедури и пациента в повечето случаи си ги плаща сам. Но аз това казвам: „Човека има две очи и не трябва да прави компромис с очите си. Относно лазера, който се използва за катарактна хирургия идеята каква е? При много от пациентите води до някои неприятни последици. Най-често до кератопатия. Има пациенти, които са показани да бъдат направени с фемтосекунден лазер. В световен мащаб вече е доказано, че с фемтосекунден лазер при пациенти с дистрофии на роговицата шанса да имаме успешна операция е много по-голям отколкото при една стандартна хирургия.

Категории: Всички направления, Офталмология - Очни болести Етикет: , , , , , , , , , , , , , , , , ,