Д-р Райна Юрукова – Какво представлява зъбния камък

Добавен на 25.09.18
Сподели видеото

Зъбния камък какво представлява? Това е минерализирана зъбна плака. Има натрупана зъбна плака и минералите, които са в слюнката минерализират върху нея и тя става твърда. За това най-често се получава при долните фронтални зъби от вътрешната страна, където се отварят изходите на две слюнчести жлези и горе при шестите и седмите зъби, където също се отваря слюнчеста жлеза.

Единствено, което прави пушенето специално за зъбния камък, а иначе една доста сериозна тема – това е неговото оцветяване. Зъбния камък става кафеникаво оцветен от тютюнопушене, употребата на кафе, червено вино, чайове и всички оцветяващи неща, които си хапваме и пийваме на ден.

Тютюнопушенето вреди много на венците, но специално за зъбния камък, няма такава връзка, колкото повече пушиш, толкова повече зъбен камък се натрупва. Просто го оцветява.

Няма минимална възраст, когато да се премахне зъбния камък. Когато посещавате редовно денталния си лекар и той забележи наличието му трябва да се премахне веднага. Има хора, които натрупват зъбен камък с години наред, а има хора, които за три месеца са натрупали такова количество, че чак и ние не можем да повярваме.

Слюнката играе много голямо влияние за натрупване на самата зъбна плака, която е основата на зъбния камък. Т.е. слюнката играе много голяма роля при самопочистването на устната кухина. Нейния минерален състав пък играе обратна роля. Натрупва се зъбен камък, но имайте предвид, че минералите в слюнката буферират киселините, които се отделят в нашата устна кухина и предпазват от кариес. Така, че нещата са двупосочни.

Категории: Всички направления, Стоматология Етикет: , , , , , , , , , , ,