Д-р Васил Трайков – Диагностициране при аритмия

Добавен на 5.09.18
Сподели видеото

Въпроса с диагностицирането на аритмиите стои по следния начин: Нормално всеки човек да усеща прескачания. Всеки човек в даден момент от живота си усеща някаква аритмия.

Всъщност аритмията е усещането за не ритмичен пулс, а сърцебиенето е усещането за сърдечната дейност. Нормално е човек да не си усеща сърцето. Всеки един от нас и в това съм сигурен, че това е наистина повсеместно в определен момент от живота си, при определена ситуация е усещал сърцебиене или аритмия. Това не винаги е повод за притеснение, ако обаче това нещо се случва често и е съчетанос някакви други симтоми е хубаво да бъде прегледан пациента. Какъв е диагностичния път, който трябва да извърви един пациент? Първо лекаря трябва да поговори с него, след това да го преслуша, да му направи кардиограма, ако се налагат някакви допълнителни изследвания, образни. ехография, в някои случаи може да се наложи и скенер, това да се направи и след това да се опитаме да я намерим аритмията. Ако на тези изследвания тя не може да се хване, обикновенои аритмиите са интермитентни неща, те се срещат спорадично и е малко вероятно. Трябва да е много честа аритмията за да я хванете на едно ЕКГ /електрокардиограма/, което пациента си прави в кабинета на лекаря. В този случай използваме други методики и една от тях е холтер екг. Холтер екг е методика за записване на продължителен екг запис. Как става това? На пациента му се дава едно устройство, което е с размерите на mp3 плеър  и то се закача с кожни лепенки върху кожата. Това устройство записва електрокардиограмата 24 часа или повече. След това записа бива разгледан от лекар и биват анализирани наличните ритъмни нарушения. При по-леки ритъмни нарушения има още по сериозни устройства, които се носят по-дълго време, а някои от тях дори се имплантират в тялото. После се изваждат, когато мине година или две.

Диагностицирането на аритмията е един сложен процес и на практика сме щастливци, ако я хванем на едно екг в кабинета на лекаря случайно. Ако пациента има симтоматика в момента, в който му се прави екг това е друг въпрос. Но един здрав, прав човек, който казва „Имам прескачания“ и отива на лекар и лекаря му прави кардиограма и вижда прескачания това не се случва често.

Категории: Всички направления, Електрофизиология Етикет: , , , , , , , , , , , ,