Д-р Васил Трайков – Влиянието на алкохола и наркотиците върху сърцето

Добавен на 10.09.18
Сподели видеото

Алкохола влияе лошо на сърцето, като цяло. Прекаляването с алкохола може да доведе до т.н. диоактивна кардиомиопатия. Това е едно заболяване, при което сърцето сърцето се разширява и се отпуска и губи своята функция. Това е сериозно заболяване. В някакъв процент от случаите то е предизвикано от алкохола. И други причини  може да има, но това една от причините, които водят е злоупотребата с алкохола. Разбира се исхемичната болест също може да бъде, но всички знаем за алкохолната кардиомиопатия и тя прява да бъде профилактирана, като се ограничава приема на алкохол. Алкохола също така може да доведе до аритмии. Тогава, когато бива приет в големи количества. Във фазата на метаболизма си един от метаболитите на алкохола може да доведе до възникване на аритмии. Обикновено не са живото застрашаващи, но възникват в деня след запой. Ние наричаме това „синдром на празничното сърце“.  Пациента е имал тежки дни и тежки нощи, една или няколко и на следващия ден след приключване на запоя, обикновено на обяд се случва това или ранния следобед, той излиза от ритъм. Получава аритмии. Пристъп от аритмии. Пристига в кабинета на лекаря, обикновено притеснен и тогава ние го хоспитализираме, приемаме го в болница или възстановяваме му ритъма по някакъв друг начин в кабинета с медикаменти и т.н. Повече от едно питие, твърдо на ден или повече от две бири или две чаши вино на ден не е добра идея да приема човек.

Дали наркотиците могат да предизвикат някакви аритмии? Отговорът е да! Някои от веществата, които се класифицират, като наркотици са с по-голяма способност да направят това нещо, други са с не толкова голяма. Бих казал, че веществото, което е свързано със сериозен аритмогенен потенциал е кокаина. Приемането може да доведе до живото застрашаващи тежки аритмии. За това бих посъветвал всеки пациент, който е приел такова вещество и се почувства зле да се обърне към лекар. Това не важи само за кокаина, това важи за всякакви наркотични вещества. Смятам, че е излишно да се споменава, че лекарска тайна ще бъде запазена, както повелява Хипократовата клетва.Канабиса е вещество, което в наши времена доста често се употребява от младите хора. Не мога да коментирам в детайли ехомогененния му потенциал, но като цяло е редно да бъде избягван.

Веществата от групата на амфетамините смятам, че също трябва да бъдат избягвани. Те също имат някакъв ехомогенен потенциал. Но класическия пример е кокаина.

Моето мнение, като цяло, е че наркотиците трябва да бъдат избягвани, не само заради рисковете от аритмии, но и заради общото здраве на хората.

Категории: Всички направления, Електрофизиология Етикет: , , , , , , , , , , , , , , , ,