Д-р Владимир Христов – Дегенеративни ставни заболявания

Добавен на 14.09.18
Сподели видеото

Дегенеративни ставни заболявания се дължат на изменения с съответната става. Причината може да е от травмен произход, от възрастови изменения, от спортни травми. Генезиса е най-различен. Във физикалната терапия и рехабилитация имаме добри резултати. Може би беше уместно да спомена тук, че в медицински институт ние работим и по клинични пътеки, където приемаме по-тежките случаи, така, че по-леките случаи могат да се лекуват и в амбулаторни условия., но при нас в клинични условия можем да лекуваме по-тежките форми. Тъй като всяко едно заболяване, за което в момента говорим, било то коксартроза, гонартроза или някоя спондиоартроза с изменения на гръбначния стълб има различна степен на заболяването. По тежките степени си изискват според мен работа по клинична пътека. Евентуално след това може да се мине на санаториално лечение или в домашна обстановка да се продължи с кенезитерапията. Тук има място комбинирано лечение. Прави се с физиотерапия. Дали ще бъде с ниско честотни токове, магнитно поле, ултразвук и т.н. Това е средство за избор и останалите 50% са пак лечение с движение. Най-общо казано ставата живее от движението. За да може една става да функционира нормално, тя трябва да се движи за да може синовиалната течност, която вътре смазва ставните повърхности трябва равномерно да се разпределя. При застой тази става не  може да се храни добре и не се движи добре. Съответно и кръвоснабдяването не се осъществява правилно. Отпадните продукти от обмяната не могат да се елиминират и започват едни вкалцявания, други усложнения, уплътнения се получават в ставите и започват тези артрозни изменения. Почва един вид, най-общо казано едни триения и в един момент хрущялната повърхност, която е върху костната част на ставата се изтрива и почва триене кост в кост, което е вече най-тежката форма, което е при коксартрозата, която една от най-инвалидизиращите, като заболявания и се стига понякога до подмяна на ставите. Това е вече по-краен етап на лечение, но физиотерапията и рехабилитацията в по-леките и по-средните случаи си има място за профилактика и за лечение. Дори и в много от случаите е добре и уместно и балнеолечение да се предлага, стига човек да има възможност. По съответна методика се правят баните през ден през два. Със съответно пет, десет, петнайсе минути се започва. Хубаво е да се прави и подводна гимнастика.

Не бива да се стига до там. Да се нарушава тази ставна повърхност, хрущяла. За това е уместно да се прави поддържаща терапия, ако щете така да го наречем периодично с физиотерапия и рехабилитация. И тук е мястото да добавя, че при този тип заболявания е хубаво да си пиете добавки. Те добавките през последните години станаха модерни покрай спорта и здравословния начин на живот. Хубаво е добавките да се подбират. Да са от сериозен източник или лицензирана фирма. Важно е защото добавяйки някои неща, които няма как от природата да ги добавиш и така помагаш за възстановяване на този изхабен хрущял най-общо казано и подпомагаш тази синовиалната течност да може да се подхранва по-добре ставата.

Първи усещания са това, че ти припуква ставата, опитваш се примерно да клекнеш и не можеш да клекнеш. Човек започва да си усеща. Болки при изкачвания и слизания по стълбите, при промяна на времето болката може да се усили и т.н. Човек сам усеща, че движението му не е това, което преди е било. Прави се един контролен преглед, една рентгенография и вече, ако се установи заболяване физиотерапията е на първа линия тук. Като профилактика и като лечение едновременно.

Категории: Всички направления, Физиотерапия и рехабилитация Етикет: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,