Доц. Д-р Димитър Николов – Аортна дисекация

Добавен на 28.09.18
Сподели видеото

Аортна дисекация това е разслояване (дисекация) на аортата. Аортата има три слоя интима, медия и адвентиция. Като при нея се получава разслояване. Влизане на кръв между слоевете на аоратата. В следствие на което тя спираловидно се разцепва надолу и включва в това разслояване всички съдове, които излизат от аортата, като почнем от първия съд трункус брахео цефаликус, каротис, субклавия и всички артерии, които хранят коремните органи. Това е едно заболяване, което е с много голяма смъртност, като цяло априори. Защото първо има риск от руптура / разпръскване / на аортата, когато пациента си отива веднага. Има риск от спиране накръвоснабдяването на съдовете, които хранят мозъка.

Самата дисекация е много близка и имитира миокарден инфаркт, тъй като тя протича с много силна режеща болка в гърдите или отзад в гърба със ирадиация към ръцете. Може да има липса на пулс на някои от ръцете с изтръпване и застудяване на края на крайниците. Загуба на съзнание в момента, ниско кръвно налягане, учестен пулс, но водещото е силната болка. Тя имитира миокарден инфаркт и обикновено лекарите, кардиолозите, при такава ситуация те винаги мислят, че се касае за миокарден инфаркт, тъй като аортната дисекация е по-рядка от миокарден инфаркт. Рядко се сещаме за нея. Винаги казваме окей най-вероятно е инфаркт. Той може да се долови със слушалка. Обикновено тези пациенти имат аортна инсуфициенция, съответно чува се шум на сърцето, но появил се от скоро. И липса на пулсация в крайниците. Това в диагностичен план може да направим разлика между аортна дисекация и инфаркт.

Може да се появи и при млади хора. Имал съм пациент с аортна дисекация в следствие на гръдна травма. Това може да е травма от волана при катастрофа. Имали сме пациенти от ритане на кон, колкото и комично да звучи. Може да се получи от силен удар.

От гледна точка на хирургията тя е много рискова… тя е комплексна операция. Трябва да се възстановят най-често цялата аортна дъга, а там вече имаме протекции на мозъка за да можем да направим операцията. За ефекта от операцията тя е много благодарна, тъй като един път опериран пациент  с аортна дисекация, той е абсолютно здрав. На практика протезата, която се поставя на мястото на руптурираната аорта. Тя си поема функциите. От вътре си се изгражда интима. Абсолютно всичко се възстановява и тези пациенти могат да спортуват няма никакви контраиндикации. А това дали някой млад човек е предразположен към аортна дисекация, това обикновено са пациенти със синдром на Марфан. Това е едно заболяване при, което има вродена слабост на съединителната тъкан. Обикновено тези пациенти страдат от разширяване на аортата. Което от там вече се получава и риск от дисекация. Но за да се стигне до дисекация, тези пациенти трябва да се наблюдават и вече при увеличение диаметъра на аортата на 5 см. трябва да се търси хирургия за да не се стига до дисекация. Контрол върху кръвното налягане и да се контролира така, че да няма пикове, да няма рязко покачване на кръвното налягане до 180 – 200 мм живак.

Категории: Всички направления, Кардиология и кардиохирургия Етикет: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,