Пенка Койчева – Следобедния сън при децата

Добавен на 19.07.18
Сподели видеото

Забелязвам една тенденция, особено през последните години започва да отпада следобедния сън при дечицата. Нормално се води, че децата спят следобед в детската градина през целия цикъл на обучение до към шеста, седма година. Все повече дечица не искат да спят следобед дори и на две и на три години и това се превръща в едно голямо всеобщо мъчение. И за малкия-голям човек, защото да спиш на сила е много неприятно и за родителя или педагога, който през този момент трябва да го гледа. Просто сегашните деца са различни от предишните деца, ако така мога да кажа. Идва едно ново поколение. Сега децата са изключително технически грамотни, много будни, а може би и заради всичките тези химикали в храните и по-хипер активни. Но има такава тенденция, не знам каква е причината със сигурност, но следобедния сън започва да отпада.
Ако детето физически не му се спи, а през останалата част от деня е бодро, свежо, храни се, обичайните занимания са му интересни, виждате, че се чувства добре не трябва да бъде карано да спи! Трябва да следва собствения си режим. В детската градина това е проблем, защото децата спят следобеден сън. Ако детето иска да спи, това е чудесно, трябва винаги да му се предложи тази възможност. Много е вероятно детето да го направи по подражание, защото другите дечица спят, а и защото се изморява. Също така за да спи детето следобеден сън, то трябва да бъде добре нахранено, трябва да бъде добре разходено, трябва да има занимания през деня. Трябва да се види и през кой период де случва това, защото през зимния период децата повече са вътре и по-малко се уморяват, а и по-малко спят. Също така зависи дали детенцето здраво ли е или е болно в този момент.

Най-добре е да има в детските градини алтернативна група за деца, които не искат и не могат да спят. Аз виждам вече и деца на пет годишна възраст, които започват да четат за да може да не спят и стоят тихо и кротко в леглото. Тихо и кротко едно дете два часа да седи е направо наказателно за него. За това е най-добре да има алтернативна група или ако детето е в къщи, родителя да се съобрази, че детето няма да спи. За бъде регулиран съня, трябва да има създаден режим на съня. Добре е детето да спи в определен часови диапазон и ние рядко да се отклоняваме от него.

Категории: Всички направления, Детски психолог Етикет: , , , , , ,